Mensen met dementie hebben een combinatie van symptomen. Vaak is er sprake van geheugenverlies en verandert het gedrag. De symptomen die bij dementie horen, zijn heel breed en verschillen per persoon. Er kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan met de oriëntatie, de taal en het maken van plannen. Ook veranderingen in stemming en persoonlijkheid komen voor.

Dementie

Bij dementie gaan zenuwcellen in de hersenen kapot of de verbindingen tussen de cellen gaan stuk, maar beide kan ook. Hierdoor kunnen de hersenen de informatie niet meer goed verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziektes. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer  (70%). Andere veel voorkomende vormen zijn vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie.

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans zelfs nog groter: een op de drie. Fryslân telt in 2020 ongeveer 12.000 mensen met dementie. De schatting is dat dit aantal door de vergrijzing in 2040 stijgt naar 21.000 mensen.

Niet-pluis gevoel

Heeft u het gevoel dat er iets aan de hand is, maar weet u niet precies wat? En herkent u een aantal signalen die bij dementie horen? Als u zich hier zorgen over maakt, dan kunt u het beste contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan (laten) onderzoeken of er sprake is van dementie. Wanneer er in deze fase behoefte is aan ondersteuning door een gespecialiseerd casemanager dementie, dan kan de huisarts een verwijzing regelen.

Beginnende dementie? Je staat er niet alleen voor
‘Mensen komen soms bij de huisarts met een ‘niet-pluis’-gevoel over hun partner’, vertelt Marieke Wierdsma, praktijkondersteuner bij de huisarts
Handen op elkaar
Je hoeft het niet alleen te doen
"Ik ben blij dat we de casemanager hebben ingeschakeld"
Casemanager dementie met tablet
Mijn rol is die van vraagbaak en wegwijzer
“Mensen komen bij mij terecht na bijvoorbeeld doorverwijzing op de poli Geriatrie of via de huisarts"
Wat is dementie?