De casemanager Dementie is een cruciale schakel in de ondersteuning van mensen met dementie. We spraken met Stijntje van der Tol, gespecialiseerd casemanager Dementie in de gemeente Ooststellingwerf, die ons een inkijkje gaf in haar rol en de bijzondere waarde van het project DemenTalent. Haar ervaring met DemenTalent laat zien hoe het project een verschil maakt voor mensen met dementie en hun naasten.

DemenTalent in de Gemeente Ooststellingwerf

DemenTalent zet zich in voor mensen met dementie door een vrijwilligersbaan te vinden die aansluit bij hun talenten, interesses en mogelijkheden. Het project ging in 2023 van start. Inmiddels zijn er elf mensen met dementie gestart binnen DemenTalent. Het project biedt maatwerk, want iedere persoon met dementie is anders. Stijntje vertelt: “Ik kwam in aanraking met DemenTalent toen de projectleider mij, samen met een aantal andere partijen, uitnodigde om kennis te maken. Wat me direct opviel, was hun kracht om verbindingen te leggen. Deze gezamenlijke kennismaking heeft geleid tot meer samenwerking en kortere lijnen in de regio.”

De meerwaarde van DemenTalent

“De meerwaarde van DemenTalent is dat het mensen met dementie de mogelijkheid biedt om zichzelf te zijn, los van hun diagnose. Het doen van vrijwilligerswerk, dat naadloos aansluit bij je talenten en interesses, neemt onzekerheid weg en vergroot het zelfvertrouwen. En het heeft nog meer voordelen: het versterkt de autonomie en zelfstandigheid van mensen met dementie, en draagt bij aan hun eigenwaarde. Ze zijn meer in beweging, wat belangrijk is voor zowel de geestelijke als fysieke gezondheid. Daarnaast voelt het doen van vrijwilligerswerk als een natuurlijk onderdeel van het dagelijkse leven, en ontlast het tegelijkertijd de mantelzorger die daardoor meer ademruimte en ondersteuning ervaart. Het grote verschil met dagbesteding is dat bij DemenTalent een beroep wordt gedaan op de mens als vrijwilliger, niet als deelnemer.”

Afbeelding
DemenTalent
Uit

Trots

“Alle mensen met dementie die wij spreken ontvangen bij het eerste huisbezoek een informatiemap waar ook informatie over DemenTalent in zit. Tijdens een huisbezoek gaven een cliënt en mantelzorger aan hierin geïnteresseerd te zijn. Er wordt nu gezocht naar een geschikte vrijwilligersplek voor deze cliënt. De samenwerking met de projectleiders van DemenTalent verloopt uitstekend. Zij zijn zeer actief en betrokken, en zoeken snel contact om afspraken te maken. Mensen met dementie en hun families zijn doorgaans erg trots als zij vrijwilligerswerk doen via DemenTalent. Dat laat hen ervaren dat zij nog steeds iemand zijn die ertoe doet.”

Mensen met dementie in hun kracht

“Als casemanager is het goed om de mogelijkheden van DemenTalent bespreken met de mensen waar je op huisbezoek komt. Zoek contact en bespreek de mogelijkheden. Het is belangrijk om te kijken naar wat iemand nog wel kan in plaats van wat niet meer mogelijk is. Dit project zet mensen met dementie in hun eigen kracht. Mensen met dementie ervaren vaak dat hun bestaansrecht wordt aangetast, omdat zij dingen niet meer kunnen doen zoals voorheen. DemenTalent helpt hen om hun leven opnieuw vorm te geven en perspectief te vinden. Het project laat zien dat mensen met dementie kunnen nog steeds kunnen deelnemen aan de maatschappij en van toegevoegde waarde zijn. Dat komt niet alleen henzelf, maar ook hun omgeving ten goede.”

DemenTalent zet mensen met dementie in hun kracht